Όταν χτενίζεσαι στην Μπανανία πας φυλακή

Τα εντυπωσιακά χτενίσματα της πρώτης κυρίας του Καμερούν που φυλακίζει όποιον τα κριτικάρει.

Εδώ και 24 χρόνια η Πρώτη Κυρία κλέβει την παράσταση, αλλά ποια κρύβεται στ’ αλήθεια πίσω από τις φουσκωτές περούκες και τα εξωφρενικά φορέματα; 

Η Chantal Biya, γεννημένη στο Καμερούν από μητέρα ντόπια και από Γάλλο πατέρα μεγάλωσε σ’ ένα χωριουδάκι στη μέση ενός τεράστιου δάσους.   Το 1993, όταν ήταν μόλις 22 ετών, προσκλήθηκε από τη σύζυγο του ανιψιού του Προέδρου της χώρας να παρευρεθεί στο πάρτι γενεθλίων του Προέδρου, Paul Biya. Εκείνο το βράδυ γνωρίστηκαν και το επόμενο έτος παντρεύτηκαν. Ο σύζυγός της και ηγέτης του Καμερούν είναι 37 χρόνια μεγαλύτερος της. 

Το πιο εμβληματικό της «χτένισμα» λέγεται Banane και χρησιμοποιείται μόνο στις πολύ επίσημες εκδηλώσεις. Της μόδας όμως έγιναν στη χώρα και άλλα στυλ της που είναι γνωστά, ως σύνολο, με το όνομά της.   Είναι γνωστή και για την εξωτικές ενδυματολογικές συνήθειές της. Η ίδια λέει πως οι αγαπημένοι της Οίκοι είναι της Chanel και του Dior.  

Όταν το 2010 ο συγγραφέας Bertrand Teyou έγραψε μια βιογραφία της με τίτλο «Η όμορφη της Μπανανίας: Chantal Biya, από τους δρόμους στο Παλάτι» τιμωρήθηκε με δύο χρόνια φυλάκιση. Οι κατηγορίες ήταν πως προσέβαλε την Πρώτη Κυρία και πως επιχείρησε να διοργανώσει μια παράνομη συγκέντρωση (στην πραγματικότητα επρόκειτο για παρουσίαση του βιβλίου και ανάγνωση αποσπασμάτων του).   Η Διεθνής Αμνηστία διοργάνωσε διαμαρτυρίες για τη σύλληψή του και τον υποστήριξε χαρακτηρίζοντάς τον Κρατούμενο Συνείδησης. Τελικά απελευθερώθηκε το επόμενο έτος όταν κάποιος πλήρωσε εκ μέρους το πρόστιμο ώστε ο συγγραφέας να μπορέσει να πάει στο νοσοκομείο καθώς η υγεία του στη φυλακή είχε χειροτερέψει.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις